География

Село Жълтеш се намира в планински район. Разположено е на 3 километра от квартал Палаузово (Бичкинята) на град Габрово, по пътя за Трявна.

История

Село Жълтеш е създадено около началото на 19-ти век, най-вероятно след руско-турската война от 1812-та година от бежанци от Елховско - Ямболско. Няколко семейства са тръгнали заедно с отстъпващите руски войски (достигнали почти до Цариград, но принудени да се оттеглят от всички завоювани територии). Страхувайки се от отмъщението на турците поради радушния прием, който били оказали на руснаците при идването им, те решили да се изселят в Русия. Когато стигнали в района на днешната Жълтешка река преценили, че в гористата планинска местност биха били в безопасност и се заселили най-напред в местността Бенчов дол. По-късно се преместили малко по-ниско, на днешното място на селото.

Името на селото идва от наименованието на реката, която е златоносна. За съжаление след демократичните промени огромният брой "златотърсачи", в стремежа си (неуместен поради твърде малкия процент златен пясък) да промият златото от пясъка, нанасят големи поражения на реката. На 10 юни 2010 година шоумена Слави Трифонов е провъзгласен за почетен жител от самата кметица на селото.

Културни и природни забележителности

Църква "Свети Атанасий"